Error:
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Ιστορική Αναδρομή

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η σοκολάτα έχει τις ρίζες της στην προϊστορία του Νέου Κόσμου.

istoria1 istoria2

istoria3Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακαόδεντρο ήταν οι Ολμέκοι , πρίν από 3000 χρόνια. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. αρκετά μετά τους Ολμέκους , οι Μάγιας εγκαταστάθηκαν στη περιοχή του Μεξικού . Το υγρό κλίμα ήταν ιδανικό για την καλλιέργεια των δέντρων. Το κακαόδεντρο ήταν πολύ σημαντικό δέντρο γι'αυτούς καθώτι είναι και το πρώτο που του έδωσαν ονομασία. Ο καρπός του θεωρούνταν σύμβολο ζωής και γονιμότητας , επίσης αναφέρεται και ως τροφή των θεών .

Ο πρώτος Ευρωπαίος που ήρθε σε επαφή με τους σπόρους του κακάο ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1502, στο τελευταίο του ταξίδι .istoria4

Οι Αζτέκοι του έδωσαν ένα σακί με σπόρους δε αντάλλαγμα με δικά τους εμπορεύματα .Ο Ισπανός εξερευνητής Ερνάν Κορτές 17 χρόνια μετά ,ανακαλύπτει τη δύναμή του ως τροφή και ως νόμισμα .Η καλλιέργεια του κακάο ήταν φτηνή και απέφερε μεγάλα κέρδη για τους Ισπανούς αποίκους .

Σύντομα οι Ισπανοί έστησαν φυτείες στο Μεξικό , Ισημερινό , Βενεζουέλα , Περού καθώς και στα νησιά της Τζαμάϊκας και της Αϊτή .

Από το 1580 και μετά η δύναμη του κακάο άρχισε να εξαπλώνεται και Ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να στήνουν εκεί τις δικές τους φυτείες και εργοστασιακές εγκαταστάσεις και να οργανώνουν ειδικά εμπορικά δρομολόγια.

Η σοκολάτα υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη με το χρυσό , γεγονός που ίσως οφείλεται στη συνήθεια του Μοντεζούμα να πίνει σοκολάτα από ένα χρυσό ποτήρι . Επίσης αποτελούσε πηγή σοφίας , ενέργειας και σεξουαλικής δύναμης. Οι σπόροι του κακάο έχουν συνδεθεί με παράξενες ιεροτελεστίες και μυσταγωγίες καθώς και με πολέμους και θρησκευτικές τελετές .

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

istoria8Το δέντρο του κακάο είναι αηθαλές και έχει ύψος όσο μιας μηλιάς .Ευδοκιμεί στις τροπικές χώρες . Χρειάζεται αρκετή υγρασία και προστασία από τον ήλιο. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα όπως η δάφνη και έχουν μήκος 30 εκατοστά. Βγάζει ρόζ άνθη τα οποία δίνουν καρπό μετά από 5 μήνες. Ο καρπός, ο οποίος φτάνει τους 20 πόντους, αλλάζει απόχρωση κατά την διάρκεια της ωρίμανσής του . Η περιεκτικότητα του σε σπόρους φτάνει τους 40.

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής είναι η Ακτή του Ελεφαντοστούν , η Γκάνα και οι χώρες της κεντρικής και Νοτίου Αμερικής , όπως επίσης είναι και το Εκουαδόρ ,ο Άγιος Δομίνικος και το Τρινιδάδ .

istoria10

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

istoria14Οι εργάτες που μαζεύουν τους καρπούς πρέπει να έχουν μεγάλη πείρα για να είναι σίγουροι ότι έχει φτάσει η στιγμή για την συγκομιδή.istoria11 Ο θερισμός του γίνεται σχεδόν όλο το χρόνο . Το επόμενο στάδιο είναι , το άνοιγμα των καρπών με ειδικό μαχαίρι και την αφαίρεση των σπόρων μαζί με την ψίχα τους. Στη συνέχεια έχουμε την ζύμωση κατά την οποία οι σπόροι διπλώνονται μέσα σε ένα φύλλο μπανανιάς για προστασία . Με αυτή τη διαδικασία , η οποία διαρκεί για 6 ημέρες , αυξάνεται η θερμοκρασία των σπόρων και πραγματοποιούνται δραστικές αλλαγές στο σπόρο .Μετά τη ζύμωση οι σπόροι απλώνονται κάτω από τον τροπικό ήλιο για στέγνωμα.

Μετά το στέγνωμα ακολουθεί το καβούρντισμα , μια ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτομερή εργασία προκειμένου να αναδειχθεί η γεύση και τα αρώματα του κακάο .

Μετά το καβούρντισμα, την αποφλοίωση και το άλεσμα ακολουθεί η ανάμειξη με ζάχαρη και βούτυρο κακάο καθώς και με λεκιθίνη .

Στη συνέχεια το μείγμα μεταφέρεται σε ένα στρογγυλό μηχάνημα με περιστρεφόμενη βάση πάνω στην οποία γυρνούν ογκώδεις κύλινδροι .

Η μορφή του μείγματος που βγαίνει από τη μηχανή μοιάζει με καλοζυμωμένο ομοιόμορφο ζυμάρι. Στη συνέχεια το μείγμα περνάει από πέντε διαφορετικούς αναδευτήρες , καθένας από τους οποίους γυρνά πιο γρήγορα από τον προηγούμενο .Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το ραφινάρισμα της σοκολάτας. Η μηχανή που χρησιμοποιείται για την τελειοποίηση είναι η conche (στα γαλλικά κοχύλι )εφεύρεση του Ελβετού Ρόντολφ Λίντ το 1880. Έχει σχήμα κοχυλιού και αναδεύει ελαφρά την υγρή σοκολάτα η οποία παραμένει μέσα στο μηχάνημα για 7 ημέρες. Στη συνέχεια ακολουθεί το στρώσιμο της σοκολάτας στις ανάλογες θερμοκρασίες και χύνεται στα καλούπια για να μας δώσει το επιθυμητό σχήμα.

istoria15